2 Haziran 2011 Perşembe

dünya özürlüler günü'nde....

Bizleri unutmayın
”Dünya Özürlüler Günü’nde sorunlarına dikkat çekmek isteyen engelli vatandaşlar, tüm yurtta meydanlara indi, “Biz de varız” dedi. 8.5 milyon engellinin temsilcileri Ata’nın huzuruna çıktı, TBMM’de ağırlandı"
3 Aralık Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla Devlet Bakanı Nimet Çubukçu başkanlığında, Özürlüler İdaresi Başkan Vekili Abdullah Güven, özürlü konfederasyonları başkanları ve uluslararası olimpiyatlarda dereceye giren özürlüleri kabul eden TBMM Başkanı Köksal Toptan özürlülerin istihdamı konusunda ciddi sorunların bulunduğunu belirtirken, toplumun sorunlarını tartışabilmesinin önemine işaret ederek, tartışmanın, çözümü ve daha iyiyi aramak anlamına geldiğini ifade etti. Engelliliğin her alanında önlerini daha iyi görebilmeleri ve sorunları daha büyük kararlılık ve cesaretle aşabilmelerinin mümkün olduğunu kaydeden Toptan, değişik branşlarda başarılı olan sporculara, ‘’Engellilikte, engellerin aşılabileceğini göstermeniz açısından, toplumda çok önemli örneklersiniz’’ diye seslendi.
Dünyanın en moderni
Toptan, eğitim sürecinin başlangıcından sonuna kadar geçen sürenin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, engellinin de mutlaka eğitim alması gerektiğini, iyi eğitim gören engellilerin toplumda hangi aşamaya gelebildiğinin güzel örnekleri bulunduğunu söyledi.
AK Parti’nin görme engelli milletvekili Lokman Ayva’yı örnek gösteren Toptan, Ayva’nın, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ile Meclisi saatlerce çalıştırarak, ‘’dünyanın en modern’’ Özürlüler Yasasını çıkarttığını belirtti. Toptan, ‘’Bu işe gönül verenler, böyle bir yasa çıktığı için ağladılar. ‘Türkiye’de böyle bir yasa yapılabildi’ diye ağladılar. Çağdaş ülkelerde bu alanda ne yapılıyorsa, bu yasayla öngörüldü ve tek tek hayata geçirilmeye başlandı’’ diye konuştu.
İşverenlere çağrı
Bakan Çubukçu, ‘’Özürlülerin eğitimi, karşılaşacakları en büyük engellerden biriydi. Özel eğitimde, azımsanamayacak rakamlara ulaştık. 20 binlerde seyreden özürlü eğitimini, 160 binin üzerine çıkardık. Devlet, bütün özürlü çocukların eğitimini karşılıyor. Sosyal güvenlik çatısı altında olmayanların giderleri de bizim bakanlığımızca karşılanıyor. Özürlülerimizin okullara erişim giderleri, Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Fonundan, Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan bir projeyle karşılanıyor’’ diye konuştu.
Bakan Çubukçu, istihdam alanında yapılan yasal düzenlemelere rağmen istedikleri ilerlemeyi sağlayamadıklarını kaydederek, işverenlerinin bu konudaki tutumunun herkes tarafından bilindiğini söyledi.
AK Parti’nin görme engelli milletvekili Lokman Ayva, özürlülüğün dezavantaj olarak görülmesine rağmen, kendisini avantajlı hissettiğini dile getirdi. Konuşmaların ardından, engelliler, Toptan’a çeşitli armağanlar sunarken, Toptan da engellilere çeyrek altın hediye etti.
Engellinin eğitim hakkına dokunmayın
TÜRKİYE’NİN Türkiye’nin çeşitli illerinden Ankara’ya gelen dernek üyeleri, Toros Sokak’ta buluşarak, buradan Abdi İpekçi Parkı’na yürüdüler. Ellerinde çeşitli taleplerini içeren dövizler taşıyan dernek üyelerinin, Abdi İpekçi Parkı’na ulaşmalarının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. ENAD Başkanı Salih Sezgin yaptığı konuşmada, engelli çocukların eğitim hakkının sınırlandırılmamasını istediklerini ve bu konuda Başbakan Erdoğan’ın duyarlılığını takdirle izlediklerini söyledi. Sezgin, yeni düzenlemelerle ‘’özürlülüğün önlenmesi, önlenebilir çözümler üretilmesi, özürlü sayısının en aza indirileceği köklü çözümler konusunda acil somut girişimlerde bulunulması ve engelli çocukların erken eğitime başlamalarının sağlanması’’ gerektiğini ifade etti. Sezgin, ‘’Alınacak her türlü kararda engelliler ve ailelerinin görüşlerinin alınması gerektiğine inanıyoruz. Bu bağlamda 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü’nde yasanın uygulanması ve eğitim hakkımızın kısıntıya uğramaması talebiyle alanlardayız’’ dedi. Mitinge, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Türk Harb-İş Genel Başkanı Ahmet Kalfa da destek verdi. 
Kaynak: ENAD Arşiv, TümGazeteler & Tercüman 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder